Μέντα (Αποξηραμένη Τριμμένη) - CookMe
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της γεύσης μέντας είναι μια λεπτή και γλυκιά γεύση και μια δροσερή αίσθηση που προέρχεται από τη μενθόλη που περιέχεται στο βότανο. Λόγω αυτής της μοναδικής γεύσης η μέντα προστίθεται συνήθως ως γαρνιτούρα στα πικάντικα πιάτα της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Η μέντα έχει έως και 2% αιθέριο έλαιο (που περιέχει μενθόλη, μενθόνη και ιασμόνη), τανίνες και πικρό στοιχείο. Περιέχει βιταμίνη Α, C, Β12, Β3 και φολικό οξύ, μαγνήσιο και σίδηρο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Η μέντα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μεταλλικών στοιχείων όπως το κάλιο. 100 γραμμάρια φρέσκιας μέντας παρέχουν 569 mg καλίου.
Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλάκια του τσαγιού βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως 3 φλιτζάνια την ημερησίως.
Μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική (σε κεφτέδες, γεμιστά, σάλτσες, κρεατόπιτες, αρωματικά ξίδια κλπ.), στη ζαχαροπλαστική σαν ενισχυτικά γεύσης, για την παρασκευή σπιτικών σαπουνιών και αρωμάτων αλλά και για άλλα προϊόντα (π.χ. οδοντόκρεμες).
Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού μέντας 2-3 φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους της περιόδου.