Μοσχοκάρυδο (Καρπός) - CookMe
Καρυδότατο και ελαφρώς γλυκό, το μοσχοκάρυδο είναι ένα δυνατό μπαχαρικό, που έχει έντονο και ξεχωριστό άρωμα.
Για να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο μοσχοκάρυδο, θα χρειαστείτε ένα μικροπλάνο ή τρίφτη μοσχοκάρυδου για να τρίψετε ένα μικρό μέρος του σπόρου. Όταν συμπεριλαμβάνετε μοσχοκάρυδο, βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε βαρύ χέρι, καθώς αυτό το έντονο μπαχαρικό μπορεί εύκολα να υπερνικήσει τις γεύσεις ενός πιάτου.
Ένας τρίφτης μοσχοκάρυδου πρέπει να αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού σε κάθε κουζίνα, αλλά αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε το λεπτότερο, πυκνό μέρος σ ένα χειροκίνητο τρίφτη χειρός. Ένα ολόκληρο μοσχοκάρυδο τριμμένο δίνει 2 με 3 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο. Η διαφορά ανάμεσα στο φρέσκο μοσχοκάρυδο και στο αλεσμένο είναι σαν τη νύχτα με τη μέρα.
Μόλις αλεσθεί, το μοσχοκάρυδο χάνει σχετικά σύντομα τα έλαια που του παρέχουν τη γεύση και το άρωμά του, επομένως συνιστάται το τρίψιμο φρέσκου, ολόκληρου μοσχοκάρυδου για να επιτευχθεί το πλήρες όφελος από τα φρέσκα έλαια. Το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο θα πρέπει ιδανικά να προστεθεί στο τέλος της διαδικασίας μαγειρέματος, καθώς η θερμότητα μειώνει τη γεύση.
Το μοσχοκάρυδο είναι επίσης ένα συστατικό σε διάφορα μείγματα μπαχαρικών, όπως το μείγμα κολοκυθόπιτας, το ras el hanout και το garam masala. Επίσης πασπαλίζεται πάνω από μια ποικιλία από ζεστά ροφήματα όπως καπουτσίνο και αυγολέμονο για πρόσθετη γεύσης και γαρνιτούρα.
Με ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση από το mace, το μοσχοκάρυδο είναι απαραίτητο για τη σάλτσα μπεσαμέλ και ταιριάζει επίσης με ψητά ή βραστά φρούτα, κρέμες, αυγολέμονο, μπουνιές, κάρυ, σάλτσες (ιδιαίτερα με βάση το κρεμμύδι και σάλτσες γάλακτος), ζυμαρικά και λαχανικά (ειδικά σπανάκι).