Κιτρικό Οξύ (Ξινό) - CookMe
Το Ξινό - Κιτρικό οξύ είναι ένα από τα πιο κοινά συντηρητικά τροφίμων και αρωματικό πρόσθετο.
Το κιτρικό οξύ είναι μια συμπυκνωμένη σκόνη που εκτιμάται για την ξινή γεύση, την ποιότητα του συντηρητικού και την ικανότητά του να δρα ως ρυθμιστικό pH. Είναι επίσης γνωστό ως «ξινό αλάτι» λόγω της γεύσης του και της παρόμοιας εμφάνισης και υφής με το αλάτι.
Το 1917, ο χημικός τροφίμων James Currie ανακάλυψε ότι η μούχλα Aspergillus niger θα μπορούσε να παράγει κιτρικό οξύ ως υποπροϊόν του μεταβολισμού της σακχαρόζης ή της γλυκόζης, η οποία έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή από την εκχύλιση από εσπεριδοειδή.
Αν και το κιτρικό οξύ βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε πολλά εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια, δεν είναι οικονομικό να εξαχθεί το οξύ από τα φρούτα για βιομηχανική χρήση. Επιπλέον, η ζήτηση για κιτρικό οξύ υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά διαθέσιμων εσπεριδοειδών.