Μαχλέπι Σπυρί - CookMe
Η γεύση από το μαχλέπι θυμίζει πικραμύγδαλο και κεράσι. Χρησιμοποιείται είτε αλεσμένο είτε σαν σπυρί για να τονίσει την γλυκιά γεύση των παραδοσιακών γλυκισμάτων. Προστίθεται στο τσουρέκι, στην βασιλόπιτα και γενικότερα σε γλυκά αρτοπαρασκευάσματα. Το μαχλέπι, περιέχει ένα συστατικό την κουμαρίνη, η οποία έχει καταπραϋντική και αντι-ερεθιστική δράση.
Μαχλέπι Σπυρί είναι ο σπόρος του φυτού Prunus Mahaleb. Είναι ένα είδος κερασιάς, συχνά απαντάται ως Πετροκερασιά ή Μαχλεποκερασιά. Φύεται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και της Μεσογείου, όπως: Νότια Ευρώπη, Κεντροδυτική Ασία, Βορειοδυτική Αφρική, Μαρόκο και Βορειοδυτικό Πακιστάν.
Το μαχλέπι χρησιμοποιείται όλα και πιο συχνά στο ψήσιμο. Λειτουργεί αλεσμένο, ως αρωματικό στα Πασχαλινά τσουρέκια, πασχαλινά κουλουράκια, κέικ καθώς και σε κρέμες, παρασκευές με γάλα, πιλάφι, ξερά φρούτα σε κάθε μορφή, σε κομπόστες και στο τούρκικο Kahvalti Corekleri.
Τα σποράκια μαχλέπι μπορούν ν αρωματίσουν μ έγχυση (Infusion), γάλα, κρέμα γάλακτος, σιρόπια και υγρά συνταγής γενικότερα.
Συνδυάζεται άψογα με το γαρίφαλο ολόκληρο, την κανέλα ξύλο, το μοσχοκάρυδο ολόκληρο, το μπαχάρι σπυρί και το τζίντζερ. Αξίζει να το δοκιμάσετε αλεσμένο σε γλυκές συνταγές που έχουν στα υλικά ξηρούς καρπούς, ροδόνερο και ξερά φρούτα όπως οι βασιλικοί χουρμάδες και αποξηραμένα βερίκοκα.
Η λεπτή, πλούσια γεύση του συνδυάζεται καλά με γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και έχει χρησιμοποιηθεί σε συνταγές με ρυζόγαλο. Το μαχλέπι συνδυάζεται επίσης καλά με ορισμένα κρέατα. Μην παραελίψετε τη χρήση του σε μαρινάδα για αρνί ή χοιρινό.