Previous
Next

Κιτρινόριζα τριμμένη (Κουρκουμάς) - CookMe

0,98 €
με ΦΠΑ

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που δίνει μια ιδιαίτερη γεύση με ανατολίτικες νότες στα πιάτα μας, αλλά είναι επίσης το μπαχαρικό της ευεξίας και της νεότητας για τις πολυάριθμες αντιφλεγμονώδεις, ανακουφιστικές, αντιοξειδωτικές, αδυνατιστικές του ιδιότητες.

Είδος Συσκευασίας
Βάρος
Share

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς ή Curcuma longa, είναι ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας τζίντζερ Zingiberaceae. Είναι ένα πολυετές, ριζωματώδες, ποώδες φυτό εγγενές στην ινδική υποήπειρο και τη Νοτιοανατολική Ασία που απαιτεί θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 30 °C και υψηλές ετήσιες βροχοπτώσεις για να ευδοκιμήσει. Τα φυτά μαζεύονται κάθε χρόνο για τα ριζώματα τους, άλλα για πολλαπλασιασμό την επόμενη εποχή και άλλα για κατανάλωση.

Τα ριζώματα χρησιμοποιούνται φρέσκα ή βρασμένα σε νερό και αποξηραμένα, και στη συνέχεια αλέθονται και παράγεται μια βαθιά πορτοκαλοκίτρινη σκόνη που χρησιμοποιείται συνήθως ως χρωστική και αρωματική ουσία σε πολλές ασιατικές κουζίνες, ειδικά για κάρυ, καθώς και για τα χαρακτηριστικά βαφής που προσδίδονται από το κύριο συστατικό του κουρκουμά, η κουρκουμίνη.

Ο κουρκουμάς σε σκόνη έχει μια ζεστή, πικρή γεύση που μοιάζει με μαύρο πιπέρι και γήινο άρωμα σαν μουστάρδα.

Η κουρκουμίνη, μια φωτεινή κίτρινη χημική ουσία που παράγεται από το φυτό κουρκουμά, έχει εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χρήση

Δεν αποτελεί απλώς ένα καρύκευμα που δίνει γεύση στο φαγητό, αλλά έχει και πολλά οφέλη για την υγεία. Ο κουρκουμάς είναι από τις αγαπημένες μας προσθήκες στην κουζίνα και οι λόγοι είναι πολλοί και… νόστιμοι!

Ο κουρκουμάς ή κουρκούμη είναι ένα καρύκευμα που ταιριάζει με πολλά τρόφιμα, φυτικά και ζωικά. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε όσπρια (όπως οι φακές και τα ρεβύθια), στο ρύζι και στα ψητά λαχανικά. Ταιριάζει με το βραστό ή ψητό ψάρι, το κοτόπουλο και το κόκκινο κρέας. Μπορούμε, ακόμα, να ρίξουμε μικρή ποσότητα σε σούπες, smoothies, μάφινς, scrambled eggs και στο τσάι μας.

Έχει μια ελαφριά πικράδα και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του φαγητού, γι’ αυτό καλό είναι να το χρησιμοποιούμε με μέτρο.