Κύμινο Αλεσμένο - CookMe
1,25 €
με ΦΠΑ
Το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην ινδική κουζίνα, πιθανώς λόγω του κύμινου αυτή η κουζίνα αγωνίζεται να εδραιωθεί στην Ελλάδα.
Είδος Συσκευασίας
Βάρος
Share
Κύμινο
Ένα μπαχαρικό που κατάγεται από τη γειτονιά μας, την ανατολική Μεσόγειο, την Αίγυπτο και τη Συρία. Αναφέρεται στην Αγία Γραφή, βρέθηκε στη Συρία και στην Αίγυπτο σε ανασκαφές και είναι γνωστό από την αρχαιότητα στην Ελλάδα. Υπάρχει μυκηναϊκή επιγραφή στη γραμμική Β΄ που αναφέρει το κύμινο. Στην Ελλάδα το φυτό εγκλιματίστηκε καλά. Αρχαίοι Ελληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούν ευρέως.
Μαρτυρίες γι’ αυτό αποτελούν πάμπολλες λέξεις, όπως η κυμινοδόχη, η κυμινοθήκη, ο κυμινοπρίστης (σ.σ. αυτός που διαιρεί το κύμινο, ο τσιγγούνης), αλλά και συγγραφείς όπως ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης. Ακόμη και ο Ιπποκράτης ασχολήθηκε με το κύμινο εκφράζοντας την προτίμησή του στο αιθιοπικό, το οποίο ονομάζει «βασιλικόν», έναντι του αιγυπτιακού. Η λέξη «κύμινο» είναι κοινή στις σημιτικές αραβικές και ευρωπαϊκές γλώσσες. Στα Σουμεριακά είναι gamun, στα Αραμαϊκά kamunu, η ίδια λέξη στα Αραβικά και στα Εβραϊκά (kamun), απ’ όπου περνάει στην Ελλάδα και από εκεί στα Λατινικά και σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες.
Υπάρχουν είδη κύμινου με μικρές διαφορές μεταξύ τους, όπως στο χρώμα των σπόρων, που άλλοτε είναι καφετί σκούρο και άλλοτε πλησιάζει προς το μπεζ.
Χρήση
Μας είναι γνώριμο από τα σμυρναίικα σουτζουκάκια, όμως το έντονο και ζεστό άρωμά του, καθοριστικό για το φαγητό στο οποίο χρησιμοποιείται, ταιριάζει σε πολλές παρασκευές:
Σε κιμάδες τύπου κεμπάπ ή κιμαδόπιτες ή γεμίσεις για πιροσκί, ειδικά αν ο κιμάς είναι αρνίσιος. Σε αυτού του είδους τις κιμαδοπαρασκευές ταιριάζει να συνδυάσουμε το κύμινο με κόλιανδρο και μπαχάρι. Επίσης, σε ρολά κιμά και κεφτέδες.
Καλοκοπανισμένο σε κοκκινιστά κρεατικά.
Από λαχανικά, ταιριάζει με πράσο, καρότο, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, παντζάρια (ωμά, βραστά, ψητά, σοτέ, μαγειρευτά). Τέλειοι συνδυασμοί: κοτόπουλο μαγειρευτό με λεμόνι και πράσα, καρότα στον ατμό με κύμινο «ψημένο» σε λίγο βούτυρο, βραστό κουνουπίδι με καβουρδισμένο και χοντροκοπανισμένο κύμινο, κοκκινιστό ή λεμονάτο λαχανόρυζο με σκόνη κύμινου!
Ορισμένοι σεφ προτείνουν να το χρησιμοποιήσουμε σε χορτόπιτες, για να τους δώσουμε μια πικάντικη, ανατολίτικη πινελιά. 4 Σε πιλάφια ανατολίτικα με μπόλικο κρεμμύδι και ξερά φρούτα.
Δένει άψογα με όλες τις οσπριάδες, ιδιαίτερα τις κόκκινες φακές σούπα, αλλά και λευκές φασολάδες και ρεβιθάδες.
Επίσης, με πουρέδες οσπρίων με ή χωρίς ταχίνι (τύπου χούμους) αλλά και με οσπριοκεφτέδες (τύπου φαλάφελ).
Και ένας ασυνήθιστος συνδυασμός από τη σεφ Νένα Ισμυρνόγλου: Ξεσποριάζουμε ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά καρέ, προσθέτουμε αλατοπίπερο, ελαιόλαδο και κοπανισμένο κύμινο, γαρνίρουμε με γιαούρτι και σερβίρουμε την ανατολίτικη αυτή σαλάτα δίπλα σε κεμπάπ και κεφτέδες κυμινάτους!