Previous
Next

Πιπερόριζα σκόνη (Τζίντζερ) - CookMe

0,96 €
με ΦΠΑ

Η σκόνη πιπερόριζας - τζίντζερ προέρχεται από φρέσκο τζίντζερ που στεγνώνει πριν χρησιμοποιηθεί. Αποτελείται από λευκωπή λεπτή σκόνη που έχει έντονο άρωμα και πικάντικη γεύση.

Είδος Συσκευασίας
Βάρος
Share

Τζίντζερ σε σκόνη

Η σκόνη τζίντζερ είναι επίσης γνωστή ως (Sonth/Soonth/Saunth) στα Χίντι.

Αυτή η σκόνη προέρχεται από φρέσκο τζίντζερ που στεγνώνει πριν χρησιμοποιηθεί. Αποτελείται από λευκωπή λεπτή σκόνη που έχει έντονο άρωμα και πικάντικη γεύση.

Τζίντζερ: Ιδιότητες και Οφέλη

Το τζίντζερ είναι ένα ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae και είναι εγγενές στην Ινδία και τη Μαλαισία. Αυτό το φυτό μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο και πενήντα σε ύψος, χαρακτηρίζεται από διακλαδισμένο ρίζωμα, ανοιχτό καφέ εξωτερικά και κίτρινο εσωτερικά, στο οποίο προσκολλώνται τα λογχοειδή φύλλα. Τα άνθη έχουν χρώμα μεταξύ κίτρινου και πράσινου ενώ οι σπόροι του καρπού περιέχονται σε ένα περίβλημα χωρισμένο σε τρία μέρη.

Το τζίντζερ, γνωστό και ως τζίντζερ, έχει μια νότα λεμονιού και λεμονόχορτου.

Το διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος τζίντζερ χρησιμοποιείται από ασιατικούς πληθυσμούς για χιλιετίες για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και του πυρετού.

Πλούσιο σε ιδιότητες, το τζίντζερ (Zingiber officinale Roscoe), γνωστό και με το αγγλικό όνομα Ginger, περιέχει: νερό, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, αμινοξέα, διάφορα μεταλλικά άλατα όπως μαγγάνιο, ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, Βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε και αιθέριο έλαιο.

Λόγω των ιδιοτήτων του, το τζίντζερ σε σκόνη ή/και ολόκληρο χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως χωνευτικό και πικρό τονωτικό. Το διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος τζίντζερ χρησιμοποιείται από ασιατικούς πληθυσμούς για χιλιετίες για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και του πυρετού. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ, χάρη στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, ανακουφίζει από πονοκεφάλους, μειώνει αποτελεσματικά τους πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς, τους ρευματισμούς, τη γαστρίτιδα και ανακουφίζει από φλεγμονές στομάχου και οισοφάγου.

Μεταξύ των ευεργετικών επιδράσεων της σκόνης τζίντζερ:

- Μάσκα προσώπου

- Ερεθισμός του στομάχου: Η ξηρή σκόνη τζίντζερ και ο χυμός ζαχαροκάλαμου χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ερεθισμού του στομάχου.

- Πονοκέφαλος: Ένα από τα καλύτερα οφέλη της σκόνης τζίντζερ είναι η ανακούφιση από τους πονοκεφάλους. 

- Αντιφλεγμονώδες: Η ξηρή σκόνη τζίντζερ περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να καταπραΰνουν την αρθρίτιδα.

- Κρυολόγημα και γρίπη: Η σκόνη τζίντζερ είναι ένα από τα πιο κοινά συστατικά στην κουζίνα σας που βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

- Μεταβολισμός: Η ξηρή σκόνη τζίντζερ περιέχει θερμογόνους παράγοντες χρήσιμους για την καύση λίπους και τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

- Σκόνη τζίντζερ για απώλεια βάρους: Ένα από τα πραγματικά οφέλη της σκόνης τζίντζερ είναι ότι βοηθά στην απώλεια βάρους.

- Ουρολοιμώξεις: Η ξηρή σκόνη τζίντζερ μπορεί να προστεθεί στο γάλα και τη ζάχαρη για την εξάλειψη των ουρολοιμώξεων.

- Ημικρανία: Πάρτε 2 κουταλιές της σούπας ξηρή σκόνη τζίντζερ με ζεστό νερό πριν από την εμφάνιση του πόνου της ημικρανίας.

- Ακμή: Η σκόνη τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες για να βοηθήσει στο να αποφράξει τους πόρους και να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.

Χρήση σε Φαγητά

Σαλάτες: Η σχετικά πικάντικη γεύση του ταιριάζει ιδανικά με τις πράσινες σαλάτες, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και η ρόκα. Κόψτε το τζίντζερ σε μικρές και λεπτές φέτες ή προσθέστε 1/3 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη στη σαλάτα και περιχύστε την με λάδι και λεμόνι. Μια ακόμα πιο δροσερή πρόταση είναι μια σαλάτα με αγγούρι, φέτες τζίντζερ, λίγο ξίδι και ελαιόλαδο.

Σούπες: Οι σούπες συγκαταλέγονται στα αγαπημένα μας χειμωνιάτικα πιάτα. Δοκιμάστε να φτιάξετε καροτόσουπα  ή μια κολοκυθόσουπα και να προσθέσετε λίγο τριμμένο τζίντζερ στα υλικά όταν τα σοτάρετε. Αν είστε των κλασικών γεύσεων και για εσάς η κοτόσουπα είναι η κατεξοχήν σούπα,  τολμήστε να ρίξετε λίγο τζίντζερ σε σκόνη καθώς θα σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, αν βάζετε, ή εναλλακτικά, μόλις ρίξετε τον ζωμό.

Πουλερικά:  Το κοτόπουλο συνδυάζεται εξαιρετικά με το τζίντζερ και φέρνει στο πιάτο μας αρώματα και γεύσεις της ασιατικής κουζίνας. Λίγο τζίντζερ φρέσκο ή σε σκόνη στο κοτόπουλο φούρνου με λαχανικά, ή στη συνταγή για κοτόπουλο με μηλίτη και μήλα, ακόμα και στην αγαπημένη μας κοτόπιτα, θα δώσει μια ξεχωριστή γευστική νότα στις συνταγές που φτιάχνετε καθημερινά. 

Κρεατικά: Αν σας αρέσουν οι εξωτικές γεύσεις, μπορείτε να φτιάξετε μοσχάρι με τζίντζερ, ένα πιάτο αρκετά δημοφιλές στις ασιατικές χώρες. Σοτάρετε λαχανικά όπως κρεμμύδι, πιπεριά, σκόρδο μαζί με λίγο φρεσκοτριμμένο τζίντζερ και στη συνέχεια προσθέστε το μοσχάρι κομμένο σε λεπτές λωρίδες και λίγο ζωμό βοδινού. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά και μετά ρίχνετε και 1 κ.σ. σως σόγιας.  Μαγειρεύετε το φαγητό για 15 λεπτά περίπου και κατόπιν σερβίρετε με ρύζι. Αν προτιμάτε το χοιρινό, δοκιμάστε αυτή τη μαρινάδα: 2 κ.γλ. τζίντζερ, 1 κ.σ. τσίπουρο, 2 κ.γλ. σως σόγιας και 2 κ.σ. πελτέ σκόρδου. Αφού μαριναριστεί για 20 λεπτά, τηγανίστε το χοιρινό προσθέτοντας στο τέλος τη μαρινάδα και σερβίρετε με ρύζι ή σοταρισμένα λαχανικά.

Γλυκά και Μαρμελάδες:  Και στα γλυκά, το τζίντζερ είναι ένα συστατικό που προσδίδει μια ξεχωριστή γεύση. Μια πίτα με γλυκιά κολοκύθα  είναι η καλύτερη απόδειξη. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να το προσθέσετε τριμμένο σε κέικ όπως στο σοκολατένιο κέικ με μήλα, στο μελόψωμο, ακόμα και σε μπισκότα λευκής σοκολάτας ή δημητριακών.  Αν σας αρέσουν οι μαρμελάδες, φτιάχνοντας μια μαρμελάδα φράουλα με διάφορα μπαχαρικά, θα διαπιστώσετε πόσο πολύ η φράουλα αγαπά την πιπερόριζα.  

Ροφήματα: Αν σας ταλαιπωρεί κάποιο κρύωμα, υπάρχουν τα κατάλληλα ροφήματα για να γίνετε περδίκι. Πιο συγκεκριμένα, ένα ρόφημα με μέλι, χυμό λεμονιού και τζίντζερ θα διώξει το ενοχλητικό κρύωμα και θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Κι αν σας αρέσει το σαλέπι , που σας θυμίζει άλλες μακρινές εποχές, δοκιμάστε το με λίγο τζίντζερ για μια έξτρα πικάντικη γεύση.